Tests

Porsche Boxster Spyder

Porsche Boxster Spyder

Achter de coulissen staat een compleet nieuwe, maar deze zal niet eerder het podium bestijgen voordat er op stijlvolle wijze afscheid is genomen van de huidige generatie Boxster. Porsche ging daarvoor terug naar de essentie en brengt met de Spyder de meest authentieke en pure Boxster ooit. Snel naar de dealer hollen of toch liever een jaartje wachten op de nieuwe?

Wanneer ik het pittoreske Luxemburgse dorpje Vianden in rij is de kalmte verdwenen. Bosrijke geuren en zacht getjilp maken plaats voor penetrante benzinedampen, geschroeid rubber en het knarsende geluid van metaal op metaal. Mannen en vrouwen gehuld in lederen pamperbroeken met daaronder witte sokken verstoren onder een aandachttrekkend geblèr de rust die eerder zo heerste. Motorrijdend Nederland lijkt er massaal op uitgetrokken en verzamelt zich klaarblijkelijk allemaal in hetzelfde gehucht gelegen aan de zijrivier van de Sûre, de Our. Typisch Nederlands: de wereldburger uithangen maar niet zonder het behaaglijke gevoel van thuis. Zou het de vlag van Luxemburg zijn of misschien het centrumgelegen Du Pont, een oer-Hollandse bruincafé/restaurant dat als de wind gunstig staat met een walm van frituurvet de neuzen van horde Nederlandse vrijbuiters binnendringt voordat zij het plaatsnaambordje ook maar in ‘t vizier hebben. Ik weet ’t niet, maar het buitenlandse gevoel is hier ver te zoeken. Daar veranderen de authentieke, in Franse stijl gebouwde huisjes, smalle en sfeervolle steegjes en de hoog boven alles en iedereen uittorende uit de 11de eeuw stammende burcht op de heuvel niets aan. Maar goed, voor sightseeing kom ik niet. ‘t Schijnt dat je hier grandioos kunt sturen zonder dat verkeerslichten, zebrapaden of andere vertragende belemmeringen je pad kruisen. Gezien het hier stikt van de motorrijders moet dat wat zeggen. Eerst maar eens in mijn hotelkamer voor de komende nachten snuffelen, vervolgens lunchen en daarna snel de omgeving verkennen.

Hét roadstergevoel
Nadat ik de laatste hap van mijn middagmaaltijd heb weggewerkt met een slok lauwe, veel te slappe koffie vouw ik mezelf opnieuw op in de Boxster. Iedere keer is toch weer een gehannes hoe je het makkelijkst in de Spyder in en uit kunt stappen. De sportstoelen liggen diep verzonken, de zijwangen ervan zijn tamelijk hoog en een handgreep of iets dergelijks om je aan op te trekken ontbreekt. ‘Stop met morren’ hoor ik m’n innerlijke stem zeggen. ‘Jij wilde zo nodig de ultieme roadsterervaring beleven: This is it! Daarbij is niets teveel gezegd. ‘t Begint al bij de racy cockpit. De zitpositie is per definitie perfect. Eenmaal gesetteld kun je geen kant meer op. Achteroverleunen of schuin zitten is er niet bij. De compacte kuipen klemmen het lichaam stevig af en geven het cardiovasculaire systeem net genoeg doorgang te kunnen blijven pompen. Dat is nodig ook zo ervaar ik later. Het stuurwiel bevindt zich op slechts enkele decimeters van je torso, de pook vlak daarnaast met voetpedalen onder de ideale hoek. Ik ben al helemaal opgewarmd. Hoe uitdagend gekleed ook, toch kan het interieur niet verbloemen dat deze generatie Boxster op z’n laatste benen loopt. De Panamera en onlangs gelanceerde Cayenne staan op een beduidend hoger niveau van bouwkwaliteit. Om dit enigszins te verbloemen is de Spyder opgeleukt met details uit het roemruchte verleden van het merk. Carrerawit als hoofdkleur, veel zwart met diverse Indisch rode accenten en het aan de jaren ’60 ontleende opschrift op de flanken.

Vrijheid, blijheid
Compact, laag, breed, dakloos, gedetailleerd. De Boxster Spyder trekt de aandacht en draagt het elan van mee purisme en, hoe cliché ook, vrijheid. Al gauw wordt de Porsche dan ook omringd door een groepje motorrijders. Enthousiaste individuen als ze doorgaans zijn hoef je ze over techniek niets wijs te maken. Het komt onvermijdelijk tot een praatje. Terwijl een verdwaalde motorloze toerist al vragend opmerkt dat het hier zeker niet om een doorsnee Boxster gaat, frummelt een nieuwsgierige biker mouse met het stereotype uiterlijk van een Hell’s Angel aan de portierlussen. “Zeker om gewicht te besparen!” Zoals ik al zei: je hoeft die gasten niets uit te leggen. Ik vul hem aan: “Deuren, kofferdeksel, achterklep zijn van aluminium, een kleine brandstoftank en lichtgewicht accu vervangen de zwaardere exemplaren. Praktische dan wel comfortverhogende zaken als bekerhouders, airconditioning, een radio en andere spielerei zijn achterwege gelaten. Het draagt allemaal bij aan de gewichtsbesparing van 80 kilogram ten opzichte van de Boxster S waarop de Spyder is gebaseerd."

Capuchon
Alleen al het elimineren van de elektrisch te bedienen cabriokap scheelde 21 kg. Helemaal weglaten wilde Porsche het ook niet. Een stortbui kan immers ineens uit de lucht vallen en soms is het nodig jezelf tegen de zon te beschermen. Als oplossing is er een soort capuchon dat handmatig over de auto gespannen kan worden. In twee minuutjes is het geïnstalleerd waarbij een drietal beugels onder spanning de boel op hun plek houden. Porsche laat nadrukkelijk weten dat de maximale snelheid met de overkapping 200 km/h bedraagt anders wordt de duurzaamheid ervan niet gegarandeerd. Harder wil je eigenlijk ook niet, want onvervalst autorijden in de Spyder is bij vlagen ook oncomfortabel rijden. Of je nu open of dicht rijdt, boven de 140 km/h krijgt de rijwind zoveel vat op de kap en het interieur dat het volume van de radio – ja, ons testexemplaar was ermee uitgerust – en het stemgeluid zeker een paar tandjes hoger moet om nog iets vocaals te horen.

Experimenteer!
1.275 kg weegt de Boxster Spyder. De belangrijkste stap naar de filosofie ‘minder is meer’. Om de Spyder echt los te snijden van de reguliere varianten werd de boxermotor opgevoerd. De 3.4 liter levert nu 320 pk en 370 Nm, in vermogen en koppel tien meer dan in de Boxster S. Misschien niet veel, maar bij dit soort auto’s draait ’t allemaal om de som der delen. De pk/gewichtsverhouding van de Boxster Spyder bedraagt 3,98 kg/pk. In 5,1 seconden snelt de sportwagen naar de honderd. Met PDK-bak en een geactiveerd launch control wordt daar 0,3 seconden van afgesnoept. Topsnelheid bedraagt 267 km/h. Tuurlijk, ’t is fijn om te weten dat je een 911 Carrera S op de Autobahn lange tijd kan bijhouden. Ik ben toch vooral nieuwsgierig naar hoe krachtigere doch zwaardere sportwagens presteren tegen deze Boxster op kronkelige binnenwegen, het speelterrein van de Spyder. Motorrijders weten als geen ander wat een gering gewicht in combinatie met relatief weinig vermogen kan doen. Dit hier, op slechts een paar honderd kilometer van Utrecht, is het walhalla voor hen…en mij. Want oh my, wat een feest is de Spyder! Vlijmscherpe besturing, fabuleuze feedback en ongekende bochtsnelheden. Hiervoor zijn dit soort wegen aangelegd. Op de rechte stukken ben ik nergens tegen de buikschuivers, maar zodra een bocht nadert moeten de helmdragers in de ankers terwijl ik nog even doorgas. De remmen zijn van de beste soort. Ietwat doods tijdens normaal gebruik, maar nu, tijdens deze omstandigheden formidabel te doseren. Sensationeel. De auto doet precies wat jouw handen ingeven. Actie is reactie. Zwaartepunt en balans zijn mede dankzij de 20 mm extra verlaging en middenmotor perfect. Korte of lange bochten, droog of vochtig, de Spyder is niet van z’n stuk te krijgen is. Misschien nog wel het mooiste is dat iedereen achter het stuur van deze supersporter zich een volleerd coureur kan voelen. Ik wel in ieder geval. Hard rijden met deze auto is een peulenschil. Ondertussen smeekt de Spyder je grenzen te verleggen. Want dat hij tot nog veel grotere dingen in staat is voel je gewoon. Ook vakkundige stuurmanslui zullen in de Spyder tot hun uiterste kunnen gaan en genieten van het fantastische potentieel.

Relativeren
Aan alles komt een eind. Vol enthousiasme en overladen met superlatieven breng ik de Boxster Spyder retour naar de importeur. Daar aangekomen wordt mij de prijslijst van het betreffende testmodel overhandigd. De som bedraagt € 110.000,-. Als een anti-climax komt de vraagprijs aan. Want wat een klap geld voor een Porsche Boxster, Spyder of niet. Op zo’n moment ga je toch relativeren, want uiteindelijk draait het toch allemaal om wat-krijg-ik-voor-mijn-centen. Ik begin spontaan te twijfelen. Met de wetenschap dat we in verwachting zijn van een nieuwe Boxster (S), die beslist weer een stap beter, sneller en uitdagender is dan z’n voorganger, is de vraag uit de inleiding ineens niet zo eenvoudig met de keuze voor de Spyder te beantwoorden. Dat de Boxster Spyder een weergaloze roadster is staat als een paal boven water. Misschien wel de lekkerst sturende Porsche van dit moment. Zou ik persoonlijk dan toch honderdduizend euro voor een Boxster neer willen tellen dan werd het toch even wachten op de nieuwe. Voor Porsche zou het overigens niet uitmaken; het komt immers op dezelfde financiële bult terecht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Porsche Boxster Spyder
Redactie
Door Redactie

Zoeken