Tests

BMW 5-serie Touring

BMW 5-serie Touring (520d)

Driehonderd orders heeft BMW Nederland al geschreven voordat de toekomstige eigenaren ook maar een meter met de nieuwe 5-serie Touring hebben gereden. Klaarblijkelijk vertrouwt men blindelings op de automobiele producten uit Müchen. Voor zij die graag eerst enige informatie ter harte nemen alvorens tot aanschaf over te gaan; lees hier onze rij-impressie met de nieuwe 5 Touring.

BMW 5-serie Touring (520d)
Terugkijkend op de voorgaande generaties is de verkoopverhouding bij de BMW 5-serie zo’n 60% voor de Sedan en de rest voor de Touring. Gedurende de F-generatie (deze nieuwe) zou dit wel eens andersom kunnen zijn verwacht ook de Nederlandse importeur. Dit heeft niet als reden dat het gros van de kopers ineens pakruimte hoog bovenaan z’n wensenlijst heeft staan, maar met de visuele indruk die de 5-serie Touring maakt. Als onze mening gevraagd zou worden zullen we namelijk stellen dat de stationvariant 120% het charisma van de Sedan bevat. Dit toegenomen cachet zit ‘m in het gedeelte na de B-stijl. Het gedeelte daarvoor is identiek aan de Sedan. De 5-serie imponeert meteen met de fors aanwezige voorbumper en wijde luchtinlaat waardoor de auto breder oogt dan hij is. De karakteristieke nieren en de priemende koplampunits met corona-ringen opgebouwd uit LED’s geven een krachtige uitstraling, een gelaatsuiting die wordt verstrekt door de gespierde motorkap. Om de lengte te benadrukken loopt de scherp aangesneden flanklijn helemaal door in de achterlichten; units die in tegenstelling tot de sedan niet drie maar twee lichtstroken bevatten. Dit om het onderscheid (op afstand) aan te tonen. Tijdens het vormgeven van de achterzijde was het de bedoeling van Jacek Frölich, exterieurontwerper van de 5-serie, de drie voorgaande modellen samen te laten smelten in deze vierde generatie. De onlangs afgeloste E61 is te herkennen aan het heersende, ronde beeld, terwijl de achterlichtunits overduidelijk zijn geïnspireerd op dat van de E34 en de latere E39. Uiteraard mocht hét kenmerk van iedere BMW, de “Hofmeisterknick”, niet vergeten worden. Zijn chef, de Nederlander Adriaan van Hooydonk, mag trots op zijn protegé zijn. De 5-serie Touring is nog beter in balans dan de sedan en daarmee een graag geziene gast op de weg.

Veelzijdige ruimte 
De Touring mag dan dynamischer dan ooit ogen, nog altijd draait het bij een stationwagen om de extra praktische mogelijkheden. Het toegenomen gebruiksgemak begint met de standaard elektrisch te openen achterklep waarna 560 liter aan stouwruimte tot je beschikking staat. Mocht de forse klep vervolgens net niet meer kunnen sluiten dan kun je een beroep doen op de zevenvoudig en met maximaal 11 graden te verstellen achterbank (40:20:40). Nadeel hiervan is dat eventuele achterpassagiers bij gebruik hiervan behoorlijk rechtop zitten. En dat is niet erg prettig. Van de leefbaarheid achterin hadden we sowieso wel wat meer verwacht. De wielbasis meet een forse 2,97 meter, maar de beenruimte voor zo’n auto valt wat tegen. Bij de optionele Comfortstoelen slinkt dit met nog eens 13 mm en verdwijnt de inkeping achterin de voorstoelen waardoor het zelfs krap kan worden. Wel subliem zittende zetels trouwens. Handig is de separaat te openen achterruit voor het geval dat je even snel iets (kleins) nodig hebt. Voor enorme hoeveelheden reiken de uitbreidingsmogelijkheden tot een maximum van 1.670 liter, iets meer dan zijn voorganger en dat is te danken aan de toegenomen koetslengte en de vindingrijke oplossing om de scharnierpunten niet in de D-stijlen te verwerken maar in het dak. Slechts millimeters werden hiermee bespaard, maar het kan net dat benodigde beetje zijn om grotere, vierkante voorwerpen te kunnen vervoeren. Voor meters lange spullen kan enkel het skiluik worden neergeklapt zonder twee zitplaatsen op te offeren.
  
Minder is niet per se slechter 
Een 530d is leuk voor de snelle jongens, maar tevens een stuk duurder in aanschaf en daardoor minder in trek bij de gemiddelde zakelijke rijder. BMW Nederland zal daarom vast blij zijn geweest dat men in München enkel een scala 520d’s voor ons had klaargezet. De tweeliter is de instapper binnen het dieselgamma en levert een kloeke 184 pk en maximum trekkracht van 380 Nm. In de praktijk blijkt dit meer dan voldoende om over ons geplaveide wegennet te cruisen getuige de nog altijd vlotte acceleratie van 8,3 seconden op het traject 0-100 km/h. De topsnelheid bedraagt 222 km/h.
Dat het hier om een viercilinder gaat is merkbaar aan het nagelende geluid tijdens de stationaire loop en bij belasting. Voor de rest is het blok minstens zo’n toonbeeld van souplesse als de smeuïge zes-in-lijn-varianten. Laat de krachtbron minimaal 1.500 tpm draaien en hij hoeft onder alle omstandigheden geen enkele moeite te doen om de kleine achttienhonderd kilogram wegende koets in beroering te brengen. De gemonteerde handbak laat zich gaandeweg deze handeling doeltreffend bedienen. In overeenstemming met het dynamische imago van BMW laten sommige versnellingen zich wat hakerig inleggen. Toch zouden wij voor de achttrapsautomaat kiezen; past gewoon beter bij zo’n auto. Ietwat saai, en juist minder passend bij een BMW, is de lineaire vermogensopbouw. Een acute eindsprint zit er dus helaas niet in. Wel wordt het vermogen breed uitgesmeerd over het gehele toerenbereik zodat er bij hoge toeren alsnog versnelling is. Een andere reden waaraan je merkt dat de motor in het vooronder twee cilinders minder telt is het brandstofverbruik. Volgestopt met besparende snufjes uit haar EfficientDynamics-programma gaf de boordcomputer uiteindelijk een gemiddelde aan van 7,2 l/100 km. De fabriek zelf claimt onder de meest ideale omstandigheden (strak blauwe lucht, geen zuchtje wind, biljartlakenachtige wegen; je kent ’t wel) 5,1 l/100 km te kunnen halen. De door ons behaalde waarde is gezien het testtraject met veel bochten en heuvels een keurige notering.

Rijden
We ondervonden het al bij de sedan en vanzelfsprekend neigt ook de Touring in vergelijk met zijn voorganger meer naar het comfortabele. Een verstandige beslissing van het hoofdkwartier, want een BMW was voor sommigen binnen de doelgroep al gauw te straf waardoor men naar de buren liep. Met een dergelijk (basis)afstemming is de nieuwe Fünfer toegankelijker geworden. Meer reisauto. Verknochte BMW-rijders annex sportievelingen komen nog altijd aan hun trekken met het (weliswaar optionele) Dynamic Drive Control. Daarmee reageren de besturing en gastoevoer atletischer en en met een meer heldere communicatie op commando’s van de bestuurder. Als dempingkarakteristiek kan er gekozen worden tussen Comfort, Normal, Sport en, bij nog een keer drukken, Sport+. De tussenliggende stappen zijn goed waarneembaar: van ongedwongen tijdens de snelwegkilometers naar vertrouwd op uitdagende trajecten zoals het bochtige, heuvelachtige landschap rondom onze testlocatie nabij München. De regen kwam met bakken uit de lucht vallen, maar de Touring bleef koersvast. Mede door het op de testauto’s aanwezige Integral Active Steering is het gevoel met de wielen subliem. Niet nieuw, maar een uniek systeem in deze klasse dat de achterwielen tot 60 km/h met een hoek van maximaal drie graden tegenovergesteld aan de voorwielen laat insturen om de auto nog wendbaarder te maken.

Resumé
Aan de hand van ons eerdere testverslag van de BMW 5-serie Sedan was te verwachten dat de stationwagenvariant minstens zo goed zou presenteren. Dat doet de Touring dan ook. Dat onze persoonlijk keus uiteindelijk valt voor de Touring is te verklaren door het positieve gevolg van het creëren van meer bagageruimte. Het exterieur van de 5-serie Touring is nog beter in balans dan zijn sedanbroer waardoor de auto sierlijker en krachtiger op ons overkomt. Zo’n driehonderd personen hadden dit al beoordeeld op basis van de foto’s. Nu jij dit ook weet aan de hand van deze bevestiging kun je met een gerust hart bij de BMW-dealer binnenstappen. Welke variant het ook wordt: de 5-serie is een heerlijke reis- en rijdersauto.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)
BMW 5-serie Touring (520d)

Zoeken

Merk- & modeldossiers