Tests

Jaguar XJ

Autotest: Jaguar XJ

Veertig jaar hield Jaguar vast aan het origineel en, hoe goed ook, al die tijd was het voor de XJ bloed, zweet en tranen tegenover de Duitse precisie. Het design van de nieuwe Jaguar XJ slaat een totaal andere weg in. Tradities zijn gebroken en een nieuwe koers is ingezet. Dat betekent ook nieuwe kansen. Maar stelt de vastgeroeste CEO zich hier ook voor open?

Jaguar XJ
Toen Ian Callum van zijn supervisors te horen kreeg dat Jaguar aan de vooravond stond van een compleet nieuwe designtaal zal hij ongetwijfeld een vreugdedansje hebben gemaakt. Na decennialang vast te hebben gehouden aan conventies kreeg de huidige designchef van Jaguar de eer om een nieuwe designvisie voor het Britse merk uit te stippelen. Eerste vrucht hiervan was de XF. Compleet anders dan dat we van Jaguar gewend waren en dat leidde tot diverse discussies, met name onder trouwe aanhangers. Jaguar verloor vaste klanten, maar sprak ook nieuwe doelgroepen aan. Achteraf bleek de XF de reddende engel van Jaguar te zijn. En toen viel in ons land Kroymans om. Dit kostte Jaguar alhier veel omzet waardoor 2009 werd afgesloten als een regelrecht rampjaar. 2010 biedt betere perspectieven. Nu het hoofdkwartier in Birmingham weer de import voor rekening heeft genomen, de importeur een herstructurering heeft ondergaan, waarbij voortaan nauw samen wordt gewerkt met zustermerk Land Rover, en het dealernetwerk zich heeft hervonden kijkt Jaguar met veel vertrouwen naar de toekomst. Een hoopvol vooruitzicht die wordt ingeluid met een nieuwe XJ.

Dierlijke gebaren
Het Jaguar van nu staat nog altijd voor luxe, exclusiviteit en typisch Brits, maar heeft niets meer op met oude landhuizen, beige bloemetjesbehang en houten fotolijstjes. De loyaliteit van de harde Jaguar-aanhang wordt hiermee op de proef gesteld, maar voor het ontwerpteam van Callum kwam de frisse wind als een opluchting. Nooit eerder kregen zij zoveel de vrije hand om hun creatieve geesten tot uitdrukking te brengen in toekomstige modellen. De XF was hierin een soort vingeroefening, bij de nieuwe XJ tonen ze pas echt hun werkelijke kunnen. Nog veel meer dan bij de XF wordt via de XJ de huidige merkidentiteit 'weer mooie en snelle auto's bouwen' van Jaguar uitgeademd. Met z'n gespierde representatie, druppelvormige en aerodynamische carrosserie is de nieuwe Jaguar XJ zowel een gelikte limousine als fraaie sportsedan. Van voren en schuin opzij doet de XJ denken aan de Quattroporte, maar dat lijkt ons geen verkeerde auto om mee vergeleken te worden. Schitterend zijn de achterlichtunits à la Lancia Thesis; nog zo'n auto die nooit de credits heeft gekregen die het verdiende. Bij avondlicht moet het voor achteropkomend verkeer een prachtig gezicht zijn als de drie geïntegreerde LED-stroken doen denken aan de klauw van een kat, een verscholen detail cq. merkherkenning – de springende jaguar – dat eveneens zichtbaar is in het silhouet wanneer je de XJ van een afstandje bewonderd.

Tweede huid
Jaguar Nederland was zo aardig om ons voor de verandering de XJ L(ang) in bruikleen mee te geven. In die hoedanigheid strekt de Britse sedan zich uit over een lengte van 5,25 meter en overtreft hij de 'korte' versie daarmee met 125 mm. Vergeet de foto's die je van de nieuwe XJ hebt gezien, pas in het echt en in zijn natuurlijk habitat besef je hoe enorm de XJ wel niet is. Een Volvo S80 zou er zo maar achter kunnen verdwijnen om maar even een beeld te scheppen. De eerdergenoemde extra lengte komt volledig ten gunste aan de achterpassagiers. En dat betekent lekker onderuit kunnen zitten, de benen over elkaar kunnen vouwen en genieten van al dat moois waarmee deze top-Jag is bekleed. Het interieur is werkelijk schitterend. Echt hout, of carbon als je dat wenst, blinkend chroom en een weelde aan zachtgelooid leer. Het is zo dik en strak om de zetels getrokken dat de piping ervan bij het dragen van dunne stoffen soms irritant in je rug kan porren. Na verloop van tijd verdwijnt dit gevoel en anders kun je altijd nog de massagestand van de toch wel stevig zittende zetels activeren om beide huiden wat soepeler te maken. 

Beukennootjes
Het dashboard moet wel van Britse afkomt zijn. Geen Duitse fabrikant kan en zou het deze invulling geven. Hun karakter is daarvoor te steriel. Binnenin een Jaguar moet het knus zijn, of daar nu op traditionele wijze invulling aan wordt gegeven of met een vooruitziende blik. De Italianen zouden deze sfeer ook kunnen opwekken, maar signeren het toch met hun eigen handtekening. Om de nieuwe XJ te signeren met z'n naam nam Callum de stijlvol uit de middenconsole rijzende JaguarDrive Selector over van de XF en ook de mystieke turquoise binnenverlichting is een terugkerend idee van de Engelsman. De veelvuldig aanwezige trendy pianolak is voor de toegewijde liefhebber wellicht even schrikken. Bovendien bijzonder krasgevoelig. Ook bij die ronde turbine-achtige ventilatieroosters is de ontwerper ietwat doorgeslagen. Waarom niet ook hier die 'levende' lammellenroosters uit de XF? Enkele missers voor wat verder een lust voor het oog is. Whisky'tje erbij, wat beukennootjes en het is lang volhouden in de XJ.

WD40
Het moderne Jaguar komt het meest tot uiting in de techniek achter het dashboard. Het instrumentarium bestaat voortaan volledig uit pixels en is van hetzelfde soort als dat in de Range Rover. Middenin bevindt zich de digitale snelheidsmeter, links daarvan de brandstof- en de temperatuurmeter en rechts de toerenteller. De buitenste virtuele meters kunnen plaatsmaken voor het weergeven van andere informatie. Nieuw daarbij is het weergeven van de routegeleiding in de linker meter. Erg handig en tevens veilig. Waar Jaguar nog aan zou kunnen werken is het gebruiksgemak van het infotainmentsysteem. Het systeem werkt niet echt intuïtief en reageert nogal traag op opdrachten. Een ander reden waarom de Duitse finesse een compliment verdient is dat Jaguar na veertig jaar de XJ nog steeds niet helemaal piep- en kraakvrij heeft weten te krijgen. Zonde, want het doet opnieuw een beetje afbreuk aan de verder onberispelijke bouwkwaliteit.

Strak tapijt
Een luxueuze limousine moet allang niet meer uitsluitend ongekend comfort bieden maar ook dynamisch kunnen rijden. Als oplossing hiervoor doen alle pronkstukken een beroep op een adaptief onderstel. Ook de XJ. Welgestelden die echter zweren bij een zwevend effect moeten daarentegen niet bij de XJ zijn. De standaard demping is voor deze klasse namelijk aan de stevige kant, maar daartegenover staat dat je tenminste wel het gevoel hebt echt aan het rijden te zijn zonder comfort in te leveren. Toch zou een zachtere afstemming een wenselijke en tegelijkertijd verstandige keus zijn geweest. Een dergelijke standaard setting kan potentiële kopers doen beslissen de XJ bij voorbaat links te laten liggen en ook omdat er nog een dynamischere modus achter de hand ligt.

Rode ogen
Jaguar levert hun topmodel uitsluitend met krachtige motoriseringen. De door ons gereden 5.0 V8 is de lichtste variant, maar deze woordkeuze is hier eigenlijk niet op z'n plaats. De achtcilinder is de ongeblazen versie van de magistrale Supercharged en produceert alsnog een aangename 385 pk en 515 Nm. Ook zonder compressor bewijst de achtcilinder zich als een toegewijde compagnon. De aandrijflijn is bij de minste aansporing goed bij de les, de bak schakelt boterzacht en supersnel en de besturing precies, hoewel rondom de middenstand wat vaag. Zoals het een toplimousine betaamd worden motor- en omgevingsgeluiden buiten de auto gehouden. Bij kruissnelheden heerst er stilte in de XJ, ongekende stilte. Een donkerbruine brul is echter nooit ver weg. Een tikje tegen het gaspedaal en de achtpitter laat z'n tanden zien. Activeer je de Sportstand dan zet de XJ pas echt zijn klauwen uit. Dempers, stuurbekrachtiging en gaspedaalreactie, alles staat op scherp. De elektronische veiligheidsmiddelen daarentegen niet. Die geven juist meer speelruimte. Als geheugensteuntje voor deze geselecteerde houding licht het instrumentarium rondom de drie meters rood op. Blauw staat voor cruisen. Welke stand ook is geactiveerd, prettig is het extra oplichtende deel rondom de digitale wijzers zodat je in één oogopslag ziet dat je rijbewijs nog veilig is. En aangezien het door de hoge kont en de vlakke achterruit lastig te zien is wat er direct achter de auto gebeurd zou oom agent daar zomaar kunnen aanhaken zonder dat je het beseft.

Bewustwording

Nieuwe koers, nieuwe kansen. Maar we kunnen nog zo vaak en hard van de daken schreeuwen dat de nieuwe XJ het autohart precies op de juiste plaats heeft en minstens zo goed voelt en rijdt als andere limousine´s in deze topklasse, kansen moeten wel gegrepen worden. Iets dat Jaguar niet zelf in de hand heeft. Ook wij als automedium kunnen enkel een adviserende rol spelen. Nou, speciaal in het geval van de XJ grijpen we deze gelegenheid graag aan. Want als er één auto is die zich generatie na generatie onterecht in een underdogpositie begaf dan is het wel de XJ. De ´Jag´ zou te weinig aanzien naar de buitenwereld en een veel lagere restwaarde dan de Duitse heersers bevatten. Aspecten die juist staan of vallen met populariteit. Als we dan en masse met deze gedachten een model links laten liggen is het bij voorbaat gedoemd als flop te eindigen. Nogmaals, we willen niemand een bepaalde richting in duwen; het is immers jouw beslissing. Toch, aan al die gefortuneerden die in de markt zijn voor een nieuwe toplimousine: zet die vastgeroeste keuze voor een A8, 7-serie of S-klasse nu eens opzij, neem ook eens de tijd om in de wereld van de Jaguar XJ te stappen en zie er dan maar eens uit te komen. Bij deze een persoonlijke noot van deze verslaggever voor een auto die de kans van het proberen gegund moet worden.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ
Jaguar XJ

Zoeken

Merk- & modeldossiers