Tests

Mercedes-Benz SLS AMG

Mercedes-Benz SLS AMG

Hoe geef je in vredesnaam gestalte aan de spirituele opvolger van één van de befaamde autoklassiekers aller tijden. Laat dat maar aan Mercedes-Benz over. Als moderne interpretatie van de legendarische Mercedes-Benz 300SL “Gullwing” is de SLS meer dan geslaagd en misschien wel een evenzo grootse klassieker…in wording.

Mercedes-Benz SLS AMG

06|2009 – “Begin volgend jaar is ‘ie leverbaar”, dit komt ons ten gehore wanneer we tegelijkertijd de eerste officiële foto van de Mercedes-Benz SLS AMG van een buitenstaander krijgen toegezonden. Onze agenda slaan we direct open en vervolgens wordt geduldig afgewacht tot het moment daar is voor een test op Nederlandse bodem. Intussen lezen we zo’n beetje iedere rijtest uit Engeland en Duitsland – landen die vanwege hun significant grotere automarkt eerder met de SLS konden rijden. ‘Wanneer kunnen wij, wanneer mogen wij?’ Wachten duurt gevoelsmatig altijd lang, helemaal als reikhalzend uitgekeken wordt naar een aantal dagen sturen met de tot dusver meest besproken, beschreven en gelezen auto van dit millennium.

Enige tijd later…
04|2010 – Een belletje van Mercedes-Benz Nederland: “Het spijt ons, jongens, maar langer dan één dag rijden met de SLS zit er niet in”. De teleurstelling valt, maar als we kort daarna de reden krijgen uitgelegd kunnen we enkel begrip tonen. De stormloop op de nieuwe AMG is zo enorm dat de in eerste instantie maximaal zestig exemplaren in mum van tijd zijn vergeven. Ook de nadien extra tien losgepeuterde exemplaren behoefden geen verkooppraat. Het productieaantal voor dit jaar is zelfs al compleet uitverkocht, en dus houdt het enige testexemplaar bij Mercedes-Benz Nederland er een zeer druk bezette agenda op na; halen, rijden, terugbrengen, technische check, schoonmaken en de volgende.

Kort en krachtig
Eén dagje met de Mercedes-Benz SLS AMG. Dat is een dag alles eruit halen wat er in zit! Want zeg nu zelf: een aluminium spaceframe, een achter de vooras geplaatste 6.2 liter V8, een ideale gewichtsverdeling van 47/53 tussen vóór en achter, 571 beangstigende paardenkrachten en 650 sleurende Newtonmeters, een acceleratie van 3,8 seconden naar honderd, en jawel, een bescheiden top van 317 km/h. Begrensd weliswaar en relatief gezien uiteraard. Enfin, het behoeft geen betoog dat een supersportwagen met zo’n indrukwekkend C.V. meer dan een paar uur kennismakingtijd nodig heeft. En die hebben we niet. Dit is een speed date is de meest letterlijke zin van het woord.

Nice to have, need to have
Maar voordat we goed en wel de eerste ervaringen met elkaar uitwisselen staan we stom verbaasd van z’n ongekende schoonheid te genieten. Geen lijn is verkeerd getekend. Er heerst slechts één smet op de briljante visualisatie: de kentekenplaat. Het zou verboden moeten worden! Met z’n gladde koets, horizonloze motorkap, architectonische koepel en bilpartij waar Jennifer Lopez acuut bij Jay Leno haar afgunst zou uitspreken is de SLS een subliem geslepen automobiele diamant geworden. En dan die prachtige vleugeldeuren. Met veel drama schanieren de zogeheten “gullwings” richting hemel. Instappen vergt vervolgens enige lenigheid en dit keer komt juist een bovengemiddelde lengte – van lichaam of ledemaat – van pas om ze te sluiten. Het is dat veiligheid voorop staat maar anders zouden we altijd ‘gespreid’ rondrijden. Critici beweren dat de nog te verwachten SLS Roadster nog fraaier wordt dan de SLS. We kunnen ‘t maar ons moeilijk voorstellen.

Feller, bedankt!
We kunnen hier natuurlijk een verhaal op gaan hangen vol met technische feiten, het vakmanschap dat Mercedes en AMG meester zijn of het beantwoorden van vraagstukken als “Is de SLS beter dan een gelijkwaardige Porsche, Ferrari of Lamborghini?”. Maar zit je hier op te wachten? Nee toch, en hoogstwaarschijnlijk heb je deze veelal saaie, droge stof allang eerder en ergens anders opgesnoven. Laten we het zo zeggen: hoe geweldig ook, vergeet alle overige AMG’s, de SLS is uit een ander soort hout gesneden.
In eerste instantie de beul van een V8 voorin met een brul zo ontzagwekkend dat het ganse dierenrijk z’n muil ervoor houdt wanneer hij aan ’t woord is. De Veluwe was even hét territorium van de SLS. Ons inhouden om vol op het gaspedaal te stampen wanneer een toegesnelde enthousiaste jongeman het automatisch uitklapbare – of van binnenuit handmatig te activeren – achterspoilertje van dichtbij bewonderd kunnen we dan ook niet. Wat volgt voor de beste man is een schrikmoment van jewelste. Niet zozeer van het oorverdovende lawaai, maar vanwege de letterlijke schokgolf die beide kachelpijpen tweegbrengen. “M’n broekspijpen wapperden eraan!”, is z´n reactie wanneer hij nog bijkomend van de hartverzakkende sensatie een blik op het schitterende interieur werpt; sfeervol ingekleed, topklasse materialen en een uitmuntende afwerking. Ook wij hebben eigenlijk alleen nog maar ‘geluisterd’ aan de overdonderende achtcilinder. Eraan ontkomen is dan ook geenszins mogelijk. Overal en altijd is het daar. De cockpit laat slechts weinig ruimte meer over dan twee passagiers en een persmap, maar geluidsgolven krijgen er alle speelruimte. Bij het indrukken van de bewuste knop snauwt en grauwt de V8 al. Kort daarna valt de machine terug in omwentelingen en toont hij redelijk beschaafd zijn rauwe kant. Dit zijn ook de enige momenten dat je de mechanica merkbaar zijn werk kunt horen doen; bijvoorbeeld vlak voordat het stilstaan. Klak, klak, klak...de automatische zeventraps bak met dubbele koppeling op weg naar de 1ste versnelling. Rij je rustig – en dat kan prima met de SLS, want het blijft immers een Mercedes – dan gorgelt de achtcilinder alsof het inlaatspruitstuk half wordt afgeknepen. De furieuze schreeuw treedt op zodra je de SLS meer brandstof/luchtmengsel geeft. Dit soort klanken kunnen alleen maar met een gigantisch slagvolume worden bereikt. Amerikaanse musle cars hebben er ook een handje van, maar zo, zo hebben we het nog nooit gehoord. Robert Feller, bedankt kerel, bedankt! Wie is Feller? Nou, de persoon wiens vakkundige handen hoogstpersoonlijk verantwoordelijk zijn voor de AMG-V8 in het door ons geteste exemplaar. 

Zintuigenverslindend
Ondanks het veelvuldig gebruik van aluminium is de SLS met een weegschaalgewicht van anderhalve ton niet eens een uitgesproken lichtgewicht. Maar de manier waarop de motor met z’n aanhangende massa speelt is groots. Of je nu 60 km/h in zeven of supersonisch rijdt, met een masserende duw lijkt de horizon ineens binnen armbereik te liggen. 220…230…240…250 km/h, de opeenvolging hiervan bij vol accelereren is evenzo snel als het tempo waarop je deze zin leest. De SLS gaat hard, heel hard. En niet alleen in rechte lijn. Wanneer er op een niet nader te noemen A-weg in de verte een lekkere draaier naar rechts opdoemt is het check, check, check (vrij vertaald: linkerbuitenspiegel, binnenspiegel, rechterbuitenspiegel) en het gas erop. Toch liften we even kort het gaspedaal omdat de progressie waarmee de SLS nu snelheid maakt de vangrail zou betekenen. Met een dot tussengas geeft de achtcilinder z´n "Nee!" af, maar dit keer luisteren we liever naar de waarschuwingen van onze zintuigen. Hangend en met precies die informatiestroom die je wenst sleurt de Mercedes je door de bocht, om je daarna met het gevoel op te zadelen dat het nog veel harder had gekund. Het is dankzij de welgekozen posities van de techniek dat er ongegeneerd geboenderd met de SLS kan worden. Een spel tussen mens en machine dat keer op keer zal worden afgeklopt middels een “tap out” van de stervende ziel.

Faction
05|2049 – De laptop wordt figuurlijk aan de wilgen gehangen. De pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Tijdens het leegruimen van het inmiddels antieke en afgebladderde bureau flitsen de voorbijgegane autojaren nogmaals voorbij. Met onder de arm een verzamelde stapel autogarnituur van de meest bijgebleven testauto´s wordt er voor de laatste maal richting de redactie-uitgang gestruind. Ineens valt er iets op het tapijt wat in eerste instantie lijkt op een groot, zwart/rood gekleurd karton. Het is één van de ooit door Mercedes uitgebracht jaarkalenders. Een schuin van achteren gefotografeerde rode Mercedes SLS AMG weggezet tegen een gitzwart achtergrond siert de betreffende plaat. Met een opgestoken rechter zwanenvleugeldeur lijkt het tegelijktijd een zwaaiend en een wijzend gebaar te maken. En daar in de linker bovenhoek staat het in witte cijfers gedrukt: 05|2010. Als de dag van gister...

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes-Benz SLS AMG

Zoeken

Merk- & modeldossiers