Tests

Volkswagen Passat BlueMotion

Volkswagen Passat BlueMotion

‘1.700 km op één tank!’ titelden de koppen bij de verfijnde Passat BlueMotion eind vorig jaar. Een klinkende slogan, zo uniek van inhoud, dat Volkswagen-dealers zonder enige moeite enkele orders konden noteren. En waarheidsgetrouw of niet, wie controleert dit nou?! Bovendien is de koop dan toch al geschied, nietwaar? Wij voelden ons prompt geroepen om uitsluitsel te geven.

In de zomer van 2007 zette Volkswagen de eerste Passat BlueMotion in de showrooms. Uitgerust met de van pompverstuivers voorziene 1.9 TDI wist het met slechts enkele aanpassingen, waaronder een verbeterde aerodynamica, speciale wielen en een gewijzigde versnellingsbak het brandstofverbruik van 5,6 l naar 5,1 l/100 km te reduceren. Het volume van de brandstoftank was met 70 liter (inclusief reservehoeveelheid) gelijk aan iedere andere Passat waardoor de theoretische actieradius een al behoorlijke 1.350 kilometer bedroeg. Maar meer dan ooit tevoren in autoland is de technologie van vandaag, morgen al verouderd. Het duurde dan ook niet lang voordat Volkswagen de tweede generatie Passat BlueMotion voorstelde. Na jaren van trouwe dienst maakte de 1.9 TDI plaats voor de modernere tweeliter diesel met common-rail techniek gecombineerd met een noviteit, het start/stop-systeem, en een Diesel Partikel Filter. Ondanks het licht gestegen vermogen van 105 naar 110 pk resulteerden deze ingrepen in een verbruik dat nog eens 0,2 l/100 km lager lag dan de één-punt-negen. Met deze 4,9 l/100 km klom de actieradius tot een toen al ontzagwekkende 1.400 km. Schoner geworden was de BlueMotion ook: 128 g/km in plaats van 136 g/km. Maar bij Volkswagen bleven de ingenieurs een hoger doel voor ogen houden. En zodoende werd er eind 2009 een tweede generatie van de Passat BlueMotion gepresenteerd. Voorzien van een nagelnieuwe 1.6 TDI-motor en dankzij de ontleende verdiensten van de kort daarvoor geïntroduceerde Passat BlueTDI – welke voldeed aan de EU6-eisen die pas in 2014 van kracht zijn – bedroeg de emissiewaarde van dit schoonheidswonder 109 g/km. Een direct resultaat van het gemiddelde dieselverbruik van slechts 4,1 liter per kilometer. En dat resulteerde, met diezelfde tank van 70 liter in een theoretische actieradius van 1.700 km.
 
Uitdaging?
Op de redactie, waar we toch wel heel wat gewend zijn, was de introductie van de nieuwe Passat BlueMotion onderwerp van gesprek. Want 1.700 km op één tank, dat is ongelofelijk ver. Zou het niet leuk zijn als we dat eens aan den lijve gingen ondervinden? En dan niet gaan hypermilen door te plakken achter vrachtauto’s en als een bejaarde te accelereren, maar met een relatief gemiddelde rijstijl? Het idee bleef hangen en toen de marktintroductie van de nieuwe BlueMotion naderde werd het idee vormgegeven. Maar waar moet je heenrijden? Barcelona schoot al snel te binnen, maar dat was niet ver genoeg. Rome? Ja, exact 1.700 km. Maar klinkt dat wel uitdagend genoeg? Vele opties passeerden dan ook de revue en ineens viel ‘Minsk’. Exact 1.700 km. En het klinkt uitdagend.

Op voorhand verloren
En zo geschiedde het. De visums werden aangevraagd bij de ambassade van Belarus (Wit-Rusland) in Den Haag, de auto ingepland, hotels geboekt en de route uitgestippeld. En zodoende stonden wij op donderdagochtend 15 april j.l. de laatste druppels diesel in ‘onze’ Passat BlueMotion te persen. En die hadden we hard nodig, want de uiteindelijke productieversie waarmee wij onze trip gingen doen verbruikte net iets meer (0,4 l/100 km) dan Volkswagen aanvankelijk had aangekondigd. Theoretisch gezien zouden we daarmee ons einddoel niet eens halen maar op 1.555 km komen stil te staan op de Wit-Russische M1 (E30).

Zuinig rijden
Een dag eerder hebben we voor de zekerheid dan ook nog maar even een training ‘Zuinig rijden’ gevolgd. Veel theorie die we feitelijk allemaal al kennen (uit laten rollen in de versnelling, gebruik maken van het Start-/Stop-systeem, niet teveel onnodig gewicht, airco uitschakelen als deze niet nodig is), maar een beetje opfrissen kan geen kwaad. Met de navigatie ingesteld op de Wit-Russische hoofdstad Minsk (1.728 km) laden we onze bagage in, stellen stoelen en spiegels af en gaan we gewapend met een goed gevulde muziekcollectie van start. Op naar onze eerste tussenstop: Warschau (1.175 km).

Het moet kunnen
Direct na het vertrek geeft de boordcomputer een niet al te optimistische actieradius van 1.350 km weer. De ervaring leert dat die altijd even op gang moeten komen en we nog honderden kilometers hebben om dit eventueel te compenseren. De eerste 300 km zien we de actieradius dan ook alleen maar verder oplopen. Niet zo gek ook aangezien de Duitse Autobahn uitgestorven lijkt en we de cruise control rustig op 110 km/h kunnen instellen. Af en toe wordt de Passat letterlijk door elkaar geschud als een Porsche, Audi of BMW ons via de linkerbaan met een dubbele snelheid passeert en ook wijzelf krijgen even kippenvel. “Rijden wij ook niet liever op die linkerbaan?”, klinkt het door de Passat. Het doel heiligt de middelen zullen we maar zeggen. En onze fluwelen rechtervoet begint dan ook zijn vruchten af te werpen. Nog voordat we Hannover gepasseerd zijn geeft de boordcomputer een gemiddelde van 4,1 l/100 km en een daarbij horende actieradius van 1.500 km aan terwijl het navigatiesysteem ons laat weten dat het nog 1.383 km is tot Minsk. Ondanks dat we nog anderhalve dag moeten rijden wordt de sfeer steeds geleidelijk aan meer ontspannen. De kop is eraf. Dit moeten we kunnen halen!

Aerodynamica pakket
Op hetzelfde tempo rijden we richting de Duitse grens. Na het passeren van Berlijn genieten we nog even van een welverdiende maaltijd. We lopen nog eens om de Passat heen en constateren wederom dat de auto, ondanks zijn leeftijd, nog steeds een representatief voorkomen heeft. Hoe gek het ook klinkt, maar zeker als BlueMotion. Want dankzij de gestroomlijnde bodykit waarvan een voorspoilerlip, achterspoiler en zijskirts onderdeel uitmaken oogt de BlueMotion sportiever dan de gemiddelde Passat. Oké, voor een echt sportieve look hadden de wielen een maatje groter gemogen, maar dat terzijde.

Probleemloze reisgenoot
Kort nadat we onze reis hebben vervolgd passeren we de Poolse grens. Het landschap verandert niet noemenswaardig, maar de omstandigheden wel. De brede Duitse Autobahn houdt op en eindeloze tweebaanswegen met ontelbaar veel vrachtauto’s en werkverkeer voor de aanleg van een nieuwe snelweg plagen gevoelsmatig het verbruik. De boordcomputer doet echter anders vertellen. Met een gemiddelde van 80 km/h daalde het verbruik na verloop van tijd zelfs tot 3,9 l/100 km! En dat ondanks de enorme drukte en het afremmen en weer optrekken door kleine dorpjes. Zonder problemen stappen we na bijna twaalfhonderd kilometer in Warschau uit. Vermoeid van de relatief lange reis, maar de Passat heeft daar geen enkele schuld aan. De stoelen zitten heerlijk, het audiosysteem klinkt goed en aan boord overheerst stilte. Zowel van motor-, afrol- alsook windgeluiden was geen spoor te bekennen.

Zware kluif?
De volgende ochtend maken we bij ons vertrek uit Warschau een valse start. Het stadsverkeer is extreem druk en ook de wegen buiten Warschau zijn overvol. Het start-/stopsysteem moet volop zijn diensten bewijzen en in het drukke verkeer valt het niet mee om te anticiperen. Helaas zet die trend zich de komende 50 km voort. We sukkelen Warschau uit en ook op de buitenwegen is er geen enkele sprake meer van rustig verkeer zoals we dat de dag ervoor hadden ervaren. Als dit zo door blijft gaan kan het nog weleens een heel zware kluif worden! We hebben echter geluk. Als we de rook van Warschau ver achter ons hebben gelaten duiken er weer rustige en brede wegen op. De grens is ons volgende doel en de spanning begint wat toe te nemen. Als we hier maar niet teveel oponthoudt zullen ervaren. Onze vrees wordt echter werkelijkheid….

De weg kwijt...
Aan grens van Polen naar Wit-Rusland worden we door de allesbehalve vriendelijke grenswachters teruggestuurd in verband met volgens hen niet correcte papieren. Er zit niets anders op dan een hotel te zoeken en papieren uit Nederland over te laten komen. Als we de volgende ochtend uitgerust onze trip vervolgen verloopt de grensovergang zo soepel dat we bijna euforisch worden. Maar we zijn er nog niet. We zijn Polen weliswaar uit, maar moeten Wit-Rusland nog in. Na een bijna vier uur durende inspectie, eindeloze papiertjes en stempels verder rijden we dan eindelijk de grens over. We zijn in Wit-Rusland! De eerste indruk boezemt was angst in. Krakkemikkige auto’s, oude vrachtauto’s en zwaar verroeste bussen vliegen om ons heen. Diepe gaten in de weg en het ontbreken van enige vorm van belijning doet ons het ergste vrezen. Die angst blijkt geheel onterecht. Nadat we Brest zijn gepasseerd doemt er een uitgestrekt landschap op dat wordt doorkruist door een prachtige vierbaans hoofdweg met nieuw en strak asfalt. Het enige dat ons parten speelt is de sterke tegenwind die het verbruik toch angstig beïnvloed. De spanning begint dan ook steeds meer toe te nemen. Gedurende een groot deel van de reis zat er een positief verschil van 100 km tussen de actieradius en de nog af te leggen afstand, maar dat begint griezelig dicht naar elkaar toe te kruipen. Maar de magische 1.700 km op de teller komt ook in beeld. Op het moment dat het lampje ‘tanken’ begint te branden springt de teller op 1.700 km! Volkswagen heeft de claim in ieder geval meer dan waar gemaakt en het doel is behaald. Deels tenminste, want nu ons persoonlijke doel nog: Minsk. Nog enkele tientallen kilometers en dan moeten we de stad kunnen zien. Het navigatiesysteem geeft het op en is de weg kwijt, maar wij houden vol. En dan, onverwacht, duiken er grote panden op die de skyline van Minsk moeten aankondigen. En ja hoor! Nog geen minuut later duikt er een enorme zuil op met voor ons een magische naam: Мінск, ofwel Minsk. We zijn er! Nadat we ons door de drukke avondspits richting ons hotel hebben gewurmd stappen we voldaan uit de auto. Een paar vreugdekreten weerklinken door de stad als we uitstappen, de spanning van ons afschudden en voldaan ons hotel binnenstappen. Wij en de Passat. We hebben het gedaan!

Epiloog
Een onvergetelijke reis van in totaal 1.781 km op slechts één tank diesel. Zowel de Passat als Autoreview.nl gaan de geschiedenisboeken in met deze unieke onderneming. Maar waar het feitelijk allemaal om te doen was is de vernieuwde Passat BlueMotion. Die is namelijk, met enige oplettendheid, daadwerkelijk zo zuinig als de fabrikant claimt. Sterker nog, wij reden naar Minsk zelfs zuiniger (gemiddeld 4,1 l/100 km). En moet je daarvoor echt concessies doen? Nee, zeker niet. De 110 pk sterke dieselmotor is soepel, stil en relatief vlot. Zeker op de terugweg heeft die ons op de Duitse Autobahn positief verrast door redelijk goed mee te kunnen komen met het snellere verkeer. Daarnaast zit de Passat nog altijd subliem in elkaar, heeft Volkswagen mooie materialen gebruikt en ziet de BlueMotion er dankzij de aerodynamica-kit simpelweg prima uit. Op de terugweg wisten we bovendien een verbruik van 5,1 l/100 km (bijna 1 op 20) te behalen en daarbij hebben we die 1.700 kilometers zo snel mogelijk afgelegd. Een ongekende prestatie van Volkswagen om een auto te bouwen die er goed uitziet, prima stuurt, stil en comfortabel is en tegelijkertijd ook nog eens ongekend zuinig. Chapeau!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Redactie
Door Redactie

Zoeken