Overige

Tips voor de verkoop van je auto

Tips voor de verkoop van je auto

Je auto verkopen doe je niet zomaar even. Voor de koper is het een grote investering, en voor jou levert de verkoop van je auto vaak (broodnodig) geld op dat je kunt gebruiken bij de aankoop van een andere. Om een mooi bedrag te kunnen krijgen is het van belang de verkoop van je auto goed aan te pakken. En wij geven je graag een paar tips om je auto te verkopen.

Sommige zaken zijn inkoppertjes, andere misschien een eyeopener voor je. Want dat je de auto even moet wassen begrijpt iedereen, maar dan blijven er nog genoeg details op die daarmee verband houden. En wat te denken van de fotografie, het bepalen van de prijs en het inrichten van de advertentie. Een overzicht van de belangrijkste punten op een rijtje.

1. Autowassen, maar hoe?

Een goede schoonmaakbeurt vergroot de kans om je auto te verkopen. Een mooie auto is schoon en glimt. Bij voorkeur ga je zelf aan de slag met behulp van onze autowastips en -adviezen, maar wie daar niet de mogelijkheden voor heeft; haal je auto door de wasstraat en neem met een doekje ook even de dorpels, portieren en randen rond de achterklep af.
Het is minstens zo belangrijk dat de auto van binnen schoon en netjes is. Haal alle vakjes, het dashboardkastje en de kofferbak leeg, zorg dat de hele auto en de vloermatten goed gestofzuigd zijn, haal een doekje door het interieur en maak de ramen van binnen schoon. Maak je auto ook onder de motorkap schoon, want je verkoopt je auto makkelijker als 'ie er onder de kap netjes uitziet. Haal blaadjes weg bij de ruitenwisserarmen en reinig de buitenkant van het motorblok met een ontvetter. Check ook even of er geen mayonaise-achtige substantie onder de oliedop zit. Deze sludge komt veel voor bij auto's die vaak korte stukjes rijden en kan geen kwaad, maar kan een punt zijn bij onderhandelingen.

2. Hoe maak ik goede foto's?

De foto's zijn de eerste indruk voor een potentiële koper, en je hebt maar één kans om dat goed te doen. Bovendien moet je opvallen in die enorme lijst met advertenties. Zoek daarvoor allereerst een nette locatie op. Kies bijvoorbeeld voor een bedrijfspand met een strakke muur, een parkeerterrein met de nodige ruimte om de auto of juist een heel sfeervol bospad. Zorg ervoor dat je de tijd neemt voor de foto's en maak er voldoende, zowel van binnen als van buiten. Zet het stuur van je auto recht als je het interieur fotografeert, dat zorgt voor een nette uitstraling en geeft de koper het gevoel dat je er zorg aan hebt besteed. Zorg ook voor foto's van dingen die je auto speciaal maken zoals bijvoorbeeld het motorblok, nieuwe banden of een audiosysteem. Beschik je over alle boekjes en rekeningen? Zet dat niet alleen in je advertentietekst, maar maak er ook een foto van. Dat wekt vertrouwen.

3. Hoe bepaal ik de prijs van mijn auto?

Om de maximale waarde voor je auto te krijgen, moet je natuurlijk wel weten wat 'ie waard is. Je kunt daarachter komen door je auto te vergelijken met andere aangeboden auto's op bijvoorbeeld Marktplaats. Vergelijk daarbij wel eerlijk. Let op de kilometerstand, het bouwjaar, de kleur (geel is bijvoorbeeld al snel minder waard dan grijs of zwart) en de staat waarin de auto verkeerd. Een tweede stap is om bij de ANWB de koerslijst te raadplegen. Aan de hand daarvan krijg je een richtprijs voor de inruilprijs bij een autobedrijf, de verkoop aan een particulier of de prijs die voor de auto gevraagd zal worden als deze aangeboden wordt bij een dealer. Wil je snel en zonder gezeur van je auto af dan kun je deze online laten taxeren en meteen verkopen. Dat kan aan de hand van een online taxatie, maar nog exacter als je een afspraak maakt met een taxateur. Er zijn bedrijven die gratis zo'n taxatie verzorgen en aan de hand daarvan een bod doen op je auto. Sneller verkopen lukt bijna niet!

4. Hoe schrijf ik een wervende advertentietekst?

Besluit je je auto via een advertentie te verkopen, kies dan eerst een website waarop je wilt adverteren. Je kunt kiezen voor Marktplaats, waar je moet betalen om te adverteren. In het verleden heeft Marktplaats bewezen zeer effectief te zijn, zeker voor auto's tot 25.000 euro. Wil je liever gratis adverteren, dat kan op bijvoorbeeld Autoscout24.
Als je een website hebt gekozen kun je aan de slag met de advertentie. Schrijf een goede tekst die je auto aantrekkelijk maakt, maar wees wel eerlijk en duidelijk: laat weten wat eventuele gebreken zijn. Een koper komt daar sowieso wel achter als hij de auto komt bekijken. Belicht duidelijk ook de pluspunten van je auto. Waarom moet ik kiezen voor deze auto en niet voor die honderd andere vergelijkbare aanbieders? Som alles op waarover de auto beschikt, geef eventuele speciale onderhoudsbeurten op en laat weten of er eventueel een grote reparatie aan zit te komen. Wees compleet, eerlijk en duidelijk.

5. En dan verkopen!

Heb je een koper gevonden? Zorg dan voor een koopovereenkomst waarin persoonsgegevens, de details van de auto en alle bekende problemen, gebreken en eventuele schades zijn opgenomen. Dit om te voorkomen dat een koper latere problemen op jou verhaalt. Want ondanks dat je particulier verkoopt is er sprake van een koopovereenkomst, zelfs als je die niet op papier opstelt, en heeft een koper rechten en een verkoper plichten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken