Overige

Dit kosten de 12 grootste verkeersergernissen

Wie kent het niet. Een medeweggebruiker snijdt jou af om nog eventjes snel de afrit te halen, doet net alsof de clignoteur een peperdure optie was bij het bestellen van zijn auto, of rijdt roekeloos hard waar dat onverantwoord is. Het zijn van die onbezonnen acties die vaak leiden tot schrikreacties bij anderen met alle mogelijke gevolgen van dien. De overheid treedt dan ook hard op tegen dit soort zinloos verkeersgeweld. Ook voor 2015 zijn de meeste boetebedragen weer omhoog geschroefd. Hier de hoogte van de boetes voor de 12 grootste verkeersergernissen.

Bumperkleven

Bumperkleven

Al jaren steevast in de kop van grootste verkeersergenissen: bumperkleven. Sommigen willen wel dwars door hun voorligger rijden. De boetes hierop zijn dan ook niet mals. Ze lopen uiteen van minstens € 280,- tot en met € 700,- maximaal.

Roekeloos rijgedrag

Roekeloos rijgedrag

Hard rijden is wat anders dan roekeloos rijden. Dat eerste kan ook veilig en dat laatste is immers tevens mogelijk met een relatief langzame snelheid. Beboeten is mede daarom lastig en situatie-afhankelijk. Oom agent moet zulke rijders op heterdaad betrappen. Maar als dat gebeurt, doet de boete zeker pijn.

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed

Ook al kan de ene automobilist beter tegen alcohol dan de andere, niet doen! Doe je het toch, sta dan niet raar te kijken als je een prent krijgt van € 750,-, het maximale boetebedrag bij een promillage tussen 1,16 en 1,30. Dat zijn ongeveer 6 glazen bier.

Onnodig links rijden

Onnodig links rijden

Irritant, mensen die langzamer rijden dan de maximaal toegestane snelheid. Helemaal als ze daarbij ook nog op de linker rijbaan blijven plakken. Rechts inhalen is verboden, maar soms is er geen andere manier. Onnodig links rijden kan je daarom € 230,- kosten.

Afslaan zonder richting aan te geven

Afslaan zonder richting aan te geven

Deze ergernis lijkt met de dag vaker voor te komen. Bloedlink, want menig verkeersongeluk is hiervan het gevolg. Is het eventjes aantikken van die linkerstengel achter het stuur nu echt zoveel gevraagd? Of misschien is de corrigerende tik van € 90,- niet hard genoeg.

Filerijden

Filerijden

Niks, noppes, nada. Files, voor zover wij weten zelfs het veroorzaken ervan, is gratis. Alhoewel, jaarlijks kosten files de overheid en het bedrijfsleven miljoenen. Ook de individu wordt ermee in z'n portemonnee geraakt. Dus links- of rechtsom wordt men zeker beboet.

Door rood rijden

Door rood rijden

Nog net het rode licht pakken – terwijl oranje als semi-stopteken hieraan steevast vooraf gaat – om lekker door te kunnen rijden. Jaarlijks worden er tienduizenden mensen hiervoor bekeurd, volgens de KLPD. Vanaf 2015 mag daarvoor de lieve som van € 230,- afgetikt worden. Dat je het even weet.

Inhalen in de buurt van een zebrapad

Inhalen in de buurt van een zebrapad

Voetgangers kunnen ongelofelijk onoplettend zijn, maar desalniettemin erg kwetsbaar. Tegen een auto maken ze geen schijn van kans. Deze 'zwakke' verkeersdeelnemers worden daarom goed beschermd door de overheid. Inhaalacties vlak bij een zebrapad kost dan ook € 370,-.

Over de vluchtstrook rijden

Over de vluchtstrook rijden

Alweer in de file, nee! Nog later thuis. Sommigen kunnen het dan niet laten de vluchtstrook te gebruiken, wat verboden is tenzij anders aangegeven. Niet alleen asociaal, maar ook erg duur als je gepakt wordt. Geduld had je dan € 370,- kunnen besparen.

Parkeren op een invalidenparkeerplaats

Parkeren op een invalidenparkeerplaats

Mensen die aanspraak maken op een invalidenparkeerplaats ondervinden al de nodige hinder. Voor veel mensen kan de boete dan ook niet hoog genoeg zijn voor een kerngezonde automobilist die daar misbruik van maakt. Oom agent houdt het bij € 370,-.

Niet handsfree bellen

Niet handsfree bellen

Ben je net onderweg, gaat je telefoon. Pak je hem wel of niet op? Stop op een parkeerplaats, bel handsfree of laat hem overgaan. Als het echt urgent is, wordt er wel nogmaals gebeld. Voor het niet handsfree bellen, appen of sms-en staat € 230,-. Au!

Zondagsrijders

Zondagsrijders

Snelheidsmaniakken zijn gevaarlijk, maar wat te denken van overdreven langzaam rijdende automobilisten? Een angstig of dromerige rijgedrag is hiervan niet zelden de oorzaak. Een ongeluk zit dan evengoed in een klein hoekje, maar een boete voor dergelijke zondagsrijders, is die er wel?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken