Overige

9 autotechnologieën afkomstig uit de Formule 1

“We krijgen vaak de vraag of technologie waarvan gebruik wordt gemaakt in de Formule 1 ook op straatauto’s te vinden is. Het antwoord is ja.”, zegt Paddy Lowe, uitvoerend directeur van Mercedes AMG Petronas. Maar aan welke technologie moet je dan denken? Wij hebben 9 van dergelijke technologieën op een rijtje gezet.

1. Aerodynamica

1. Aerodynamica

Fabrieksauto’s maken vandaag de dag nog gebruik van de technische ontwikkelingen van de Formule 1 op het gebied van aerodynamica. Weliswaar niet in dezelfde mate, maar sportauto’s zouden zonder de raceklasse niet op hetzelfde niveau zijn gekomen.

2. Brandstofinjectie

2. Brandstofinjectie

In de jaren '50 reed Mercedes in de Formule 1 met de ‘Silver Arrows’. Ze waren pijlsnel dankzij directe inspuiting van de benzine in de verbrandingskamer. Een betere verbranding wat meer vermogen oplevert, terwijl het blok zuiniger loopt. Zeer belangrijk tegenwoordig.

3. Lichtgewicht materialen

3. Lichtgewicht materialen

Formule 1 auto’s hebben tegenwoordig een leeggewicht van 691 kg. Dit wordt bereikt door gebruik van lichte materialen als carbon en aluminium. In 1979 ontwierp Gordon Murray de eerste F1 auto met carbon. Team Lotus had als eerste een aluminium chassis, wat 120 kg bespaarde.

4. Drag Reduction System

4. Drag Reduction System

In 2011 werd DRS geïntroduceerd in de koningsklasse. Doordat de achtervleugel een regelbaar stuk heeft die kan worden open gezet neemt de luchtweerstand af en kan de auto sneller accelereren. Dit systeem is ook op hypercars aanwezig, zoals de P1.

5. Monocoque

5. Monocoque

Veiligheid is altijd belangrijk geweest bij het racen. De monocoque is uitgevonden door Colin Chapman. De Lotus teambaas toonde zijn uitvinding in de Lotus 25 tijdens het seizoen van 1962 en is inmiddels gemeengoed in straatlegale sportauto's.

6. Banden

6. Banden

Het rubber onder je auto lijkt zeer vanzelfsprekend. Maar door ze te testen in de racerij leren fabrikanten in een korte tijd, zeer veel. Welke materialen ze kunnen gebruiken en hoe ze de slijtage kunnen tegengaan zonder veiligheid uit het oog te verliezen.

7. Adaptieve spoilers

7. Adaptieve spoilers

Weer staat Team Lotus in de lijst, die in 1972 een flexibel rubber hadden waardoor de achtervleugel onder hoge snelheid verboog voor minder luchtweerstand. De Ferrari 458 heeft eenzelfde soort systeem met twee kleine vleugels voorin, die bij hoge snelheid meer downforce creëren.

8. Turbotechnologie

8. Turbotechnologie

Renault ging in 1977 racen in de Formule 1 met een geblazen 1.5 liter waar de rest van het veld een atmosferische drieliter gebruikte. Na verloop van tijd kwamen de vermogens uit boven de 1.000 pk, maar voor de straatauto’s zijn de turbo’s aangepast voor zuinigheid en duurzaamheid in plaats van vermogen.

9. Hybridetechnologie

9. Hybridetechnologie

In 2009 werd het KERS-systeem geïntroduceerd. Door een kleine elektromotor met 81 pk kan er tijdelijk extra vermogen worden gevraagd. Dit is in feite een hybridesysteem. Merken als Mercedes gebruiken deze technologie die ze op het circuit hebben verfijnd ook in straatauto’s.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken