Overige

Autoverzekering: allrisk of niet?

Autoverzekering: allrisk of niet?

Dagelijks besteden wij aandacht aan de nieuwste auto’s. Maar er is meer dan de auto alleen. De autoverzekering bijvoorbeeld. Voor velen een onderwerp dat als noodzakelijk kwaad wordt gezien. Maar het is heel prettig om hier iets meer van te weten. Wanneer kies je bijvoorbeeld voor WA, WA+ of juist Allrisk? Wij hebben samen met autoverzekeraar Allsecur de verschillen op een rijtje gezet.

Dekking van een autoverzekering

De dekking van de verschillende verzekeringen voor je auto kunnen in het algemeen als volgt worden uitgelegd:

 1. WA autoverzekering
  Dekt alle schade die aan anderen wordt toegebracht, maar zelden schade aan je eigen voertuig. 
 2. WA+ (Beperkt casco)
  Dekt alle schade die aan anderen wordt toegebracht, maar ook schade die niet door een ongeluk is veroorzaakt. Hierbij moet je denken aan ruitschade, inbraak/diefstal, stormschade of schade veroorzaakt door een overstekend dier.
 3. Allrisk (Volledig casco)
  Dekt alle schade die aan anderen wordt toegebracht en dekt daarnaast bijna alle schade die aan je eigen auto is toegebracht door bijvoorbeeld een ongeluk, een glijpartij, over de kop slaan en te water raken. Ook vandalisme is meeverzekerd samen met alle bij de WA+ genoemde punten.

Allrisk of niet?

Allrisk autoverzekeringen worden met name bij nieuwe auto’s afgesloten. Meestal is dit tot de auto 3 jaar oud is de meest aantrekkelijke vorm. Dit heeft voornamelijk te maken met de cataloguswaarde van de auto, een belangrijke factor in de hoogte van de premie. Wat is nou een stelregel bij het afsluiten van een Allrisk autoverzekering:

 1. Is de dagwaarde van uw auto hoger dan € 10.000,-? Overweeg dan uw auto Allrisk te verzekeren. De premie en het te lopen risico wegen dan tegen elkaar op.
 2. Koopt u een nieuwe auto, sluit dan altijd een Allrisk autoverzekering af. Zodra de auto 5 jaar is kunt u deze verzekering oversluiten naar WA of WA+.
 3. Is uw auto ouder dan 6 jaar, geen oldtimer en geen auto die meer waard is dan € 20.000? Dan is WA of WA+ de beste optie.
 4. Is er een lening afgesloten bij aanschaf van de auto en niet (volledig) afbetaald? Sluit dan sowieso een Allrisk verzekering af. Zo loop je geen risico op het niet afbetaalde deel van de waarde van de auto.

Allrisk premies?

Onze adviezen en die extra dekkingen zijn leuk, maar wat kost een Allrisk verzekering meer dan bijvoorbeeld een WA of WA+ verzekering? Omdat elke autoverzekering van veel factoren afhangt is het lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Om die reden hebben we 3 scenario’s geschetst. We gaan ervan uit dat elke bestuurder ongeveer 25.000 km per jaar rijdt, 30 jaar oud is, 3 schadevrije jaren heeft opgebouwd en op dezelfde postcode woont. Kortom: “Alleen de waarde van de auto verschilt”.

1. Nieuwe BMW 5-serie Sedan - 520i.

Cataloguswaarde: ongeveer € 50.000,-

€ 90 / maand met € 150 eigen risico

€ 1.080 / jaar – 2,2% van de cataloguswaarde

WA zou kosten: €25 / maand, €0 eigen risico

WA + casco zou kosten: €55 / maand, €150 eigen risico

2. 3 jaar oude Fiat Punto.

Dagwaarde: ongeveer € 11.000,-

€ 50 / maand vanaf € 0 eigen risico

€ 600 / jaar – 5,5% van de cataloguswaarde

WA zou kosten: €18 / maand, € 0 eigen risico

WA + casco zou kosten: €25 / maand, € 150 eigen risico

3. 6 jaar oude Audi A5 1.8 TFSI.

Dagwaarde: ongeveer € 20.000,-

€ 75 / maand met € 150 eigen risico

€ 900 / jaar – 4,5% van de cataloguswaarde

WA zou kosten: €30 / maand, € 0 eigen risico

WA + casco zou kosten: €50 / maand, € 150 eigen risico

Conclusie

Des te hoger de cataloguswaarde van je auto, des te lager de jaarlijkse premie in verhouding tot de cataloguswaarde. Zo betaal je voor je BMW 5-serie “slechts” 2,2% van de cataloguswaarde per jaar en voor de Fiat Punto maar liefst 5,5%. Verder is het lastig een eenduidig advies te geven. Neem vooral de stelregels zoals hierboven geschetst in acht en maak daarmee een afweging voor jezelf. Allrisk is natuurlijk de meest veilige oplossing, maar meteen ook de duurste. De keuze moet je zelf maken, maar wij hopen je hiermee handvaten te hebben kunnen geven om de keuze wat gemakkelijker te maken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

 • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
 • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
 • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken