Overige

Mazda3 Tour – Dag 6: de laatste loodjes… voor ons

Mazda3 Tour #6

Een mooier afscheid van de Mazda3 Tour hadden we ons niet kunnen wensen. Een kaarsrechte weg die richting de horizon loopt waar de zon, in al haar glorie, op het punt staat onder te gaan. Met aan weerzijden van de weg zonnebloemvelden zover het oog reikt. Hemels! Maar dat was het niet voor iedere Mazda3.

Een kapotte wielophanging en twee lekke banden zijn het resultaat voor twee andere equipes nadat de organisatie van de Mazda3 Tour opeens voorstelde een omweg te nemen. Een weg door een werkelijk oogverblindend berglandschap, maar zonder asfalt erop. In plaats daarvan kregen we zand, kiezels en stenen te verduren. En vooral die laatste bleken na verloop van tijd een serieuze aanslag op de Mazda3 te zijn, met de eerdergenoemde gevolgen van dien. Dat de organisatie voor deze route koos getuigde wel van lef. Bij vlagen waanden we ons net een rallycoureur.

Stofhappen
Of we het geluk aan onze zijde hadden of dat onze Mazda met nummer 8 gewoonweg een van de sterkste van de karavaan was, als team kwamen we er zonder kleerscheuren van af. En daar mag best voor geapplaudisseerd worden, want we hebben over kuilen gereden waar een compleet wiel in kon verdwijnen. Uiteraard hebben we geprobeerd zoveel mogelijk van deze ‘opdonders’ te ontwijken, maar dat lukte niet altijd. Niet zelden bevinden de mini-kraters zich over de volle breedte van de weg. Daarbij wierpen voorgangers een stofwolk op waar de berbers die nog woonachtig zijn in de Sahara van staan te kijken. De Mazda3 smachten na de barre tocht naar een douche. Wij evenzeer.

Chuysky Trakt
De route op dag 6 liep van Katun naar Barnaul, met circa 600.000 inwoners een van de grootste steden van Siberië. En een van de oudste. De weg die er naartoe en langsheen loopt, de Chuysky Trakt, gaat ook al een behoorlijke tijd mee en behoort zelfs tot de oudste wegen ter wereld. Gek genoeg is dat niet de weg die we zojuist beschreven. De M52 – zoals ‘ie tegenwoordig heet – is een keurig geasfalteerde tweebaansweg. Het is dat er een monument staat, anders zou je denken dat je op een onbenullige snelweg rijdt. Bijna 1.000 kilometer lang is -ie.

Rectificatie
Weet je nog dat we in ons verslag over dag 4 van de Mazda3 Tour hebben geschreven dat het centrale display slecht afleesbaar was. Daar moeten we op terugkomen. Wat blijkt is dat de Mazda’s waarin wij reden beschikken over een infotainmentsysteem dat niet feilloos werkt, omdat deze nog niet gereed was toen de auto’s vanuit Hiroshima vertrokken. In ons geval had dat betrekking op de helderheid van het scherm. Enkele tweaks door de organisatie en het scherm functioneerde tijdens onze laatste dag wel naar behoren. Ook de afleesbaarheid was verbeterd. En natuurlijk hebben we Mazda moeten beloven te schrijven dat de productiemodellen vrij zijn van deze euvels. Waarvan akte.

De sterke arm
Met de haven van Barnaul in zicht konden we de parallel aangelegen rivier – de Ob – al ruiken, evenals de eindstreep. Maar niet voordat we eerst nog door de lokale sterke arm naar de kant werden gedirigeerd. Tot tweemaal hield de politie ons staande tijdens een controle. Nadat ze herhaaldelijk geconstateerd hadden dat we geen vlieg kwaad deden konden we weer verder rijden. Maar het had niet veel gescheeld of ook onze Mazda3 was het haasje van ongeluk geweest. Laten we het zo zeggen: een haastige Rus weet inmiddels wat de gevaren van de dode hoek zijn. Na deze korte zweetuitbraak was er geen vuiltje meer aan de lucht en wisten we Mazda3 nummer 8 onbeschadigd, maar vast niet geheel zonder krassen, weer te overhandigen aan de organisatie.

Tot in Frankfurt!
Wat een trip, of nog beter, wat een ervaring! Maar aan alles komt een eind. Onze deelname aan de Mazda3 Tour zit erop. Mazda zelf moet nog even door. Via Tyumen en Moskou richting Polen en Duitsland alwaar Frankfurt de eindbestemming is en de nieuwe Mazda3 zijn feitelijke wereldpremière beleeft.
Op http://www.mazda.nl/mazdaroute3/ is de rest van de Route3-reis te volgen. Wij gaan dat beslist doen, al was het maar om telkens nog even terug te kunnen denken aan dat wonderschone, intrigerende Siberië.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Mazda3 Tour #6
Redactie
Door Redactie

Zoeken