Overige

Mazda3 Tour – Dag 5: Artybash – Manzherok (150 km)

Mazda3 Tour #5

We hadden de kaart er nog maar eens bij gepakt. Onze vijfde dag in de Mazda Tour start vanuit Artybash, waar we gisteren zijn geëindigd, naar Manzherok. Een kronkelige route over een afstand van 150 kilometer. Een verademing met eerdere dagen. Bovendien beloofden de wegen goed begaanbaar te zijn. Dat klopte.

Om eerlijk te zijn hebben we lichtjes achterover kunnen leunen. Dat hadden we nodig ook, want Siberië doorkruisen gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar wat is het er prachtig. We hadden zelfs enige moeite om Artybash achter ons te laten. Het stadje ligt in een wonderschone, vredige streek die in onze beleving wel wat wegheeft van de Canadese natuur. De bergen zijn overwegend begroeid met loofbomen, wat in de herfst ongetwijfeld een Russische ‘Indian Summer’ oplevert. De eindbestemming, Manzherok, is overigens niet veel minder mooi. Dat de Russische bevolking hier zelf graag zijn vakantie doorbrengt wil vast wat zeggen. Eenmaal aangekomen in Manzherok zagen we de ene na de andere luxe SUV parkeren en weer vertrekken met achter de auto vaak een oplegger voorzien van een potige rubberboot. Raften is hier sowieso populair.

Kilometervreter
Maar voordat we in Manzherok aankwamen moest er nog gereden worden. Op de snelweg viel het ons wederom op hoe stil het in de Mazda3 is. Een blik op de toerenteller – die prominent in het gezichtsveld van de bestuurder is geplaatst – en we krijgen te weten waarom; de motor maakt slechts 2.000 tpm. En dat terwijl we toch zo’n 100 km/h rijden. Een stille kilometervreter dus, die Mazda3. Inhalen gaat dan weer gepaard met wat meer decibellen omdat er toeren gemaakt (moeten) worden. In de vierde versnelling ben je het beste af. Het vijfde en hoogste zesde verzet zijn voor gespatieerd om het brandstofverbruik te drukken.

Vertekend beeld
Waar het eerste deel van de route nog best pittig was, was het tweede deel een stuk begaanbaarder. Met een weg die zich door het bergachtige landschap slingert en zicht biedt op de prachtige natuur van Siberië hebben we echt genoten van alles om ons heen. Onderweg zijn we verschillende dorpjes tegengekomen. Opmerkelijk is dat ze er van een afstand heel pittoresk uitzien, maar eenmaal dichterbij tref je de armoede. Aan de straatkant verkoop de lokale bevolking hun waar. Veelal bestaat dat uit honing, appels en enkele soorten groenten. En ook hier weer varkens, koeien en geiten die rakelings langs de weg lopen en te pas en te onpas oversteken. De kinderen die er zijn spelen liever met hun fietsjes op de smalle zandweggetjes. Het leven is er eenvoudig, dus als we met de colonne Mazda’s voorbijrijden is dat voor hen een groot spektakel. Vol bewondering wordt er opgekeken.

Coupé-achtige lijn
Tussen de dorpjes is het slingeren van de ene na de andere. De Mazda3 is hier in z’n element. De besturing is direct genoeg om er een sportieve rijstijl op na te houden. Maar opnieuw geldt: als je op wilt schieten, dient er teruggeschakeld worden. Met de snaar strakke versnellingsbak geen vervelende bezigheid.
Ook van de stoelen zijn we gecharmeerd. Ze omklemmen en ondersteunen het lichaam goed – wat geen overbodig luxe op de Siberische wegen is – waardoor je na honderden kilometers niet als een gebroken man uitstapt. Zoals gezegd zouden we ook de binnenruimte wat grondiger beoordelen. Nou, ondanks de coupé-achtige daklijn is de hoofdruimte op de achterbak voor onze lengte (1,85 meter) ruim voldoende. Idem dito wat betreft de beenruimte, maar een maatstaf in zijn klasse is de Mazda3 niet. Iets dat ook geldt voor de bagageruimte. Die meet standaard 350 liter voor de Hatchback en 419 liter bij de Sedan.

Laatste dag
Morgen rijden we voor de laatste keer mee met de Mazda Route3. Als die dag erop zit gaan we onze metallic-rode 3 met nummer 8 beslist missen. De route die we voor de boeg hebben is met 310 kilometer best lang, maar het belooft wederom een hoogtepuntje te worden, want we passeren de Chuysky Trakt. Dat is een van de oudste wegen in de wereld, van Rusland naar Mongolië. De eindbestemming is Barnaul. Daar pakken we later het vliegtuig naar Moskou.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda3 Tour #5
Mazda3 Tour #5
Mazda3 Tour #5
Mazda3 Tour #5
Redactie
Door Redactie

Zoeken